ACÍ TROBAREU RELATADES LES ACTIVITATS QUE REALITZAREM PRINCIPALMENT A L'AULA D'INFORMÀTICA EN CADA SESSIÓ. MOLTES VEGADES, QUAN NO HI HAJA PROU TEMPS O S'HAJA DE CONTINUAR A CASA, S'EXPLICARAN EN AQUESTA PÀGINA ELS PASSOS SEGUITS EN CADA SESSIÓ.

DIARI DE LES ACTIVITATS A L'AULA D'INFORMÀTICA 111

1a AVALUACIÓ


a. 21/09/2010: Registrar-se al wiki i configurar el compte

Avui només hem tingut temps de registrar-nos al wiki amb el nom d'usuari donat, hem canviat l'adreça de correu electrònic que ens dóna Wikispaces per la que tenim a hotmail o a gmail i hem canviat la contrasenya secreta per una de diferent.

 • Per a conéixer el nostre nom d'usuari i la contrasenya provisional, visiteu aquesta pàgina del wiki en la part inferior (cliqueu).
 • Per a entrar com a usuaris del wiki, cliqueu dalt a la dreta en "Iniciar sesión" i copieu el vostre nom d'usuari -que no heu de canviar mai- i la contrasenya que teniu provisional i que apareix al llistat anterior.

Una vegada dins del wiki, cal que canvieu 2 coordenades: el correu i la contrasenya. També podreu introduir una foto personal que us identifique sempre que publiqueu alguna cosa al wiki.

 • Per a realitzar els canvis del mail i de la contrasenya, cliqueu dalt a la dreta en "Mi Cuenta" o "El meu compte" On diu "Correu electrònic", canvieu l'adreça de correu per una de hotmail o millor de gmail. Més tard, quan obriu el vostre compte de correu, tindreu un missatge de Wikispaces on us diuen en anglés que confirmeu el compte que heu escrit vosaltres. Cliqueu i ja està. Ara qualsevol comunicació interna nostra i qualsevol canvi que feu en el wiki, us l'enviaran a aquesta adreça. Els usuaris del wiki no coneixen les adreces dels altres companys, però poden enviar correus als companys a través del wiki.
 • Feu també el canvi de contrasenya (password) per una distinta a la inicial. No oblideu mai la contrasenya perquè si no, haurem de crear-vos un nou compte. Apunteu-la bé o utilitzeu la mateixa del correu o de tuenti.
 • En "Imatge", introduïu, quan pugueu, una foto carnet vostra que us identifique.
 • En paràmetres, convé que canvieu la llengua de la interfície a "català" pel simple fet que les instruccions del professor seran en valencià i en canvi la versió castellana té, de vegades, noms diferents de les utilitats del wiki. Podria ser un embolic seguir les instruccions en dues llengües diferents.
 • Permeteu missatges privats provinents de tothom.
 • En les quatre últimes configuracions, indiqueu sempre "SÍ".

A més, durant aquesta setmana rebreu una invitació per a obrir-vos un compte en GMAIL. Accepteu la invitació i obriu-lo. Els qui se n'obriguen un ara, per favor, per a crear-lo utilitzeu el vostre nom i cognom o al revés per tal d'identificar-vos amb claredat. Per acabar, escriviu en la vostra pàgina del wiki, al costat o davall del vostre nom, el nou compte de correu en GMAIL. Els qui ja el teniu d'abans, escriviu-lo també. Això és imprescindible. Gràcies.

Dimarts vinent tot el món haurà d'haver realitzat aquestes accions abans de començar la propera classe a l'aula d'informàtica.2a. 28/09/2010: Barra d'edició


Avui aprendrem a:
-Manejar els primers elements de la barra d'edició de text : fonts, colors, capçaleres, incrustació de fotos i establir un enllaç amb el blog de classe: El Quadern Blau de 4t.


BARRA D'EDICIÓ DE LA PÀGINA WIKI


Aquesta és el darrer disseny de la barra d'edició de Wikispaces, reformada a febrer-2010. Quan cliquem "EDITEU", apareix la barra d'edició. D'esquerra a dreta es presenten els símbols següents:
Wiki-barraEdicio-novaCAT.jpg


 1. Lletra negreta
 2. Lletra cursiva
 3. Lletra subratllada
 4. Color, estil i grandària de lletra que se selecciona
 5. Quadre de lletra per a títols i subtítols (6 grandàries) o lletra normal. Aquest quadre servirà per a marcar el text (els apartats i subapartats) que volem indexar tot creant una taula de contingut per a navegar en la pàgina (Table of Contents). Primer hem de seleccionar la línia que farà de títol i després triar una gràndaria jerarquia entre "Título 1 i Título 6".
 6. Indexació del text per números
 7. Indexació per punts
 8. Línia horitzontal
 9. Inserir enllaç (amb pàgines del wiki, amb pàgines externes o amb ancoratges: mots o parts del text de la pàgina)
 10. Inserir imatges (que es poden modificar de grandària i centrar-les en la pàgina), i inserir arxius que apareixeran amb el nom que tenen i el logo que determina la classe de document (.txt, .avi, .pdf, .wav, .mp3, etc.)
 11. Inserir widgets de tota mena: presentacions, vídeos, àudio, enquestes, calendaris, mapes, etc.
 12. Inserir taula
 13. Vista preliminar de la pàgina editada (previsualització)
 14. Cancel·leu tota modificació feta a la pàgina
 15. Guardar (si cliquem a la pestanyeta del costat podrem afegir un comentari a la pàgina i també canviar-ne la visió a "Wiki Text Editor": la pàgina en format CSS.

Afortunadament, wikispaces enregistra cada dos minuts aproximadament una còpia de l'esborrany de text que s'està redactant, de manera que si el perdem, en tornar a obrir la pàgina ens pregunta si volem treballar amb l'esborrany que estàvem escrivint (Edit from Recovered Draft) o amb l'última còpia guardada voluntàriament per nosaltres (Ignore Recovered Draft).

Escrits al wiki i fotos penjades

PASSOS PER A PRACTICAR I DEIXAR EN LA PÀGINA PERSONAL UN BREU ESCRIT AMB UNA FOTO

 1. Escriu al començament de la pàgina el teu nom i cognom i, tot seguit, el teu correu de GMAIL
 2. Escriu en una segona línia açò: Enllaç amb el blog de classe EL QUADERN BLAU. Ara selecciona tota aquesta frase i clica en la icona "Link" o "Enllaç". Selecciona la pestanya "Enllaç extern". En la casella d'Adreça indica la URL del nostre blog, copia només açò: elquadernblau.blogspot.com. Marca ara el quadre "finestra nova" i clica finalment en "Afegiu enllaç". D'aquesta manera, cada vegada que feu clic en aquest enllaç us enviarà al blog.
 3. Copia més avall aquest títol per a estrenar la pàgina: Proves amb la barra d'edició del wiki. Selecciona'l tot i clica en el quadre núm. 5 que diu "Normal". Ara selecciona "Heading 1".El títol augmenta de tamany. Pitja en la tecla "intro" per a saltar dos espais.
 4. Copia i enganxa un paràgraf de text qualsevol -per exemple, d'aquesta pàgina- en la teua pàgina del wiki. Després selecciona-ho tot i canvia de tipus de lletra clicant a la icona n. 5 que és la lletra T amb la paleta de colors per tal de transformar la grandària, el tipus de lletra i el color del paràgraf que has enganxat.
 5. Més avall, inseriràs (incrustaràs) una foto. Clica en la icona "File" o "Arxiu". En el quadre que s'obri, es veuen a l'esquerra les fotos que els companys han descarregat ja en el wiki. Per a col·locar una foto teua, que has de tenir ja en la carpeta d'imatges de l'ordinador, clica en el quadre "Upload Files". Navega ente les carpetes fins trobar la foto que busques. Ha d'estar en format JPG, no valen els altres. Ara clica dues vegades sobre la foto seleccionada i així és carregarà en l'àbum del wiki. En pocs segons apareix carregada al wiki -no a la pàgina- la teua foto. Per a incrustar-la en la teua pàgina, clica de nou dues vegades sobre la foto que es troba en el llistat de fotos. Apareix en el format real. De vegades és massa gran per a la pàgina. La reduirem i li posarem un peu de foto.
 6. Davall o al costat de la foto hi ha un quadre menut que ens demana les dades següents: Alineament (per a centrar-la en la pàgina o deixar-la en algun costat si la col·loquem a la vora dels nostres escrits); Enllaç (si volem que la foto estiga vinculada a algun lloc web per a dirigir-nos allí cada volta que cliquem sobre ella); Mida (amb els signes + i - augmentem o reduïm la grandària de la foto); Llegenda (és l'espai per a escriure un peu de foto explicatiu, cosa que haureu de fer).
 7. Guardeu - ("Save") tots els canvis fets i comproveu si la pàgina ha quedat com volíeu. Podeu anar guardant (salvant) cada nou canvi que introduïu en la pàgina i editar novament per a assegurar-vos que es queda gravada cada pràctica.
3a. 05/10/2010: Incrustació de Pdf i vídeo

Penjar arxius Pdf i incrustar vídeos

 1. Busca per mitjà de Google un arxiu PDF sobre algun tema concret de llengua o literatura en valencià-català. Abaixa'l al disc dur en alguna carpeta localitzable o en l'escriptori
 2. L'hauràs de penjar en la teua pàgina del wiki tot clicant en la icona file. El procediment és igual que si abaixares al wiki una foto. Clica en 'Upload Files' i busca l'arxiu Pdf que tens a l'ordinador, selecciona'l i clica en OBRE. Quan s'haja descarregat en la carpeta d'arxius del wiki, clica DOS VEGADES sobre la icona i apareixerà en la teua pàgina del wiki la icona (amb el fitxer) PDF.

Ara incrustarem un vídeo de YouTube

 1. Clica en la URL de YouTube: http://www.youtube.com/
 2. Utilitza el buscador de YouTube per a localizar un vídeo del poeta Marc Granell
 3. Quan n'aparega un, clica sobre el video triat
 4. Davall del vídeo, busca la icona "EMBED", que significa incrustar.
 5. El codi HTML apareix seleccionat, copia'l ara
 6. Vés a la teua pàgina del wiki i clica sobre la icona WIDGET.
 7. Després clica en VIDEO. Selecciona YouTube i en el nou quadre en blanc enganxa / apega el codi Html que havies copiat de Youtube.
 8. Guarda el codi i després clica en SAVE en la pàgina del wiki. Així podràs veure'n el resultat.
4a. 19/10/2010: Activitats de prelectura

Activitats abans de llegir 'Carmen'


Avui començarem aplicant el que hem aprés a fer al wiki fins ara. Per això investigarem en la xarxa, copiarem textos, enllaçarem amb les webs d'on hem tret la informació i també incrustarem algun document multimèdia al voltant del llibre de lectura CARMEN. Us propose aquestes cinc activitats abans de la lectura, de les quals tres han de fer-se obligatòriament. Es valorarà que hàgeu fet també les restants.

Escriu en la teua pàgina del wiki, davall de les últimes activitats que hages fet, un títol general que presente les cinc propostes que realitzaràs avui després de llegir les instruccions indicades baix. Per exemple, Activitats abans de la lectura de Carmen. Una recomanació: si trobeu textos en castellà heu de traduir-los en INTERNOSTRUM o en APERTIUM (tria català, modalitat valenciana), i no oblideu revisar-los i corregir-los posteriorment ja que se solen quedar paraules sense traduir o mal traduïdes.
 1. Copia i enganxa/apega en la teua pàgina del wiki una breu biografia de l'autor de la novel·la Carmen, Prosper Mérimée, que no haja sigut extreta de cap versió de la Wikipèdia. Al final del text, cita i enllaça la procedència d'on l'has tret. Explica quines paraules de recerca has introduït en el buscador per a trobar les biografies.
 2. Copia i enganxa l'argument o resum de la novel·la que trobes en alguna web. No val utilitzar la 'Wikipèdia' ni 'El Rincón del Vago'. Cita i enllaça la procedència.
 3. Busca en internet, en blogs i webs, dues crítiques literàries o opinions de l'obra Carmen, ja siga de la novel·la com de l'òpera. Selecciona només les idees principals o els fragments que en parlen. Copia'ls, enganxa'ls a la teua pàgina i cita'n la procedència tot enllaçant-los. Indica quines paraules de recerca has introduït en el buscador per a arribar a les dues crítiques o opinions de l'obra.
 4. Com presenta el cine a la protagonista de l'obra? Busca un tràiler d'alguna de les versions cinematogràfiques o bé operístiques de Carmen i incrusta'l en la teua pàgina tot presentant el vídeo. Si no trobes finalment cap fragment de "pel·lícula", pots incrustar un vídeoclip de qualsevol cançó de l'òpera homònima ('Habanera' o 'Toreador', p. ex.) que es trobarà amb més facilitat. Posa-li un títol explicatiu en qualsevol cas.
 5. Per als que tingueu temps i ganes de superar-vos en la classe d'avui, busqueu una gravació d'àudio que reculla un fragment de la lectura del llibre en qualsevol idioma. En francés i en castellà no són massa difícils de trobar. Es poden localitzar en webs dedicades a publicar i replegar audiollibres. Si en trobeu algun document sonor en Mp3, intenteu inserir-lo al wiki. Ara bé, si no voleu calfar-vos molt el cap, intenteu incrustar este document sonor de baix provinent d'un programa de ràdio de RNE3. Haureu d'accedir a la web on està allotjat i sol·licitar el codi d'incrustació en "share". Si no ho aconseguiu, no us preocupeu. El proper dimarts ho mirem.

Fi de les activitats preparatòries de la lectura. No oblideu llegir la introducció de la novel·la Carmen per al divendres (pàgs. 7-27)
5a. 26/10/2010: Creació de la taula de contingutsEn aquesta sessió uniformitzarem els títols de cadascuna de les 10 activitats, si fa no fa, que hem realitzat en la nostra pàgina i crearem una taula de contingut per a navegar ràpidament pel full personal. És com la que hi ha en la part superior dreta d'esta mateixa pàgina. Però abans, poseu-vos al dia i completeu tots els exercicis proposats fins avui si no els heu acabat de presentar. A més, comproveu que estan ben escrits en valencià. Si no heu traduït algun text des del castellà o l'anglés, ara és el moment. Si teniu algun dubte, és el moment de preguntar.

Reviseu que la vostra pàgina del wiki continga tots els punts que citem a continuació presentats per un títol semblant al que us aconsellem, si no, escriviu-los sobre cada activitat:

1.Nom i cognoms. Correu(s) electrònic(s)
2.Pràctica: enllaç amb el blog "El quadern blau"
3.Pràctica: barra d'edició de text
4.Pràctica: incrustació d'una foto
5.Pràctica: inserció d'un arxiu Pdf
6.Pràctica: incrustació d'un vídeo de YouTube
7.Activitats abans de la lectura de 'Carmen'

Passeu el cursor clicant al botó esquerre del ratolí sobre cadascun d'aquests títols que escriureu a la vostra pàgina. L'operació següent la fareu d'un en un sobre cada títol. Una vegada seleccionat el títol, aneu a la finestreta de la barra d'edició on diu "Normal" i seleccioneu Heading 2. El títol s'engrandeix. Repetiu l'operació en cada títol.

Ara continueu escrivint aquests subtítols en l'apartat corresponent si els heu fet:
7.1.Biografia de Prosper Mérimée
7.2.Argument de 'Carmen'
7.3.Crítiques sobre 'Carmen'
7.4.Tràiler sobre 'Carmen'
7.5.Audiollibre
Passeu el cursor clicant al botó esquerre del ratolí sobre cadascun d'aquests subtítols que escriureu sobre l'apartat corresponent. L'operació la fareu d'un en un. Aneu a la finestreta de la barra d'edició on diu "Normal" i seleccioneu Heading 3. El títol s'engrandeix, però menys que l'anterior. Repetiu l'operació en cada subtítol.

Ja podem crear la taula de contingut complet de la vostra pàgina. Com?
Aneu a la part superior de la pàgina i escriviu dalt a l'esquerra esta ordre que genera de manera automàtica la taula:
Amb paraules, l'ordre és: Dos claudàtors seguits oberts( [ [ ), la paraula toc (que vol dir table of contents), dos claudàtors tancats seguits ( ] ] ). Els claudàtors s'escriuen clicant alhora les tecles control+alt i la tecla de claudàtor. Quan ho hàgeu fet, salveu/guardeu la pàgina per veure si s'ha creat la 'Table of Contents'. Ha de quedar semblant al model que apareix ací al costat dret. Revisa si conté tots els punts que s'han indicat i que tu has presentat.6a. 02/11/2010: Documents de Google


En la sessió d'avui farem tres coses:
 1. Els qui no tingueu encara compte en Google heu d'obrir-lo ja inexcusablement. Els qui el teniu ja creat, haureu d'escriure'l a l'inici de la vostra pàgina del wiki si no ho heu fet encara. Tots heu d'indicar el vostre compte de Gmail.
 2. Anit vau rebre una invitació del professor al compte de Gmail per a col·laborar en un document en Google Documents. D'aquesta manera podrem visitar i practicar amb les utilitats que té aquest sistema d'ofimàtica en línia. Si teniu un compte de google, cliqueu ací per entrar al vostre correu a veure el missatge: Gmail. i després indiqueu el nom d'usuari i la contrasenya per llegir el correu.
  • Per a visitar directament Google Docs, podeu clicar ací: Google Docs Escolteu les explicacions del professor.
 3. Aquesta tercera fase l'haureu d'iniciar ara a classe i continuar-la a casa per tal d'elaborar un breu escrit a la vostra pàgina del wiki que definisca i explique les possibilitats d'utilització que té un d'aquest tres recursos que enllacem (prové de la pàgina de tutorials del wiki):
 • Google Maps (o Tagzania) com a 'geolocalitzadors' en mapes que estan en línia.
 • Audacity: Editor d'àudio, programa gratuït que s'abaixa de la web.
 • Google Documents: Editor de textos, excel, presentacions i formularis en línia, entre altres.
  • Els qui necessiteu el recurs d'àudio per a presentar el vostre treball enregistrat, feu una ullada a l'Audacity, presenteu-lo i comenteu-ne les característiques al wiki.
  • Els qui necessiteu utilitzar Mapes de Google, repasseu el que es diu sobre aquest recurs i feu-ne un escrit explicatiu.
  • La resta que no treballareu amb cap dels anteriors, mireu què es conta de la utilitat Google Documents, els diferents usos que té i redacteu-ne un breu resum en la vostra pàgina del wiki. No oblideu escriure un títol i remarcar-lo en Heading 2, per a la taula de continguts.

El producte final que s'ha de redactar per al proper dilluns nit (dia 8), data màxima, és un treball entre 8 i 15 línies del wiki que presente i explique les característiques fonamentals d'una de les tres utilitats enllaçades més amunt. Heu de posar-hi títol i incrustar una foto al·lusiva al tema.7a. 09/11/2010: Presentacions en Documents de Google i podcàsting en Ivoox


La classe d'avui planteja dues activitats distintes. La primera és introduir-nos en l'aplicació de Documents de Google que ens permet fer presentacions power point en línia. Crearem una presentació "informal" que tinga tres diapositives almenys i la incrustarem en la nostra pàgina del wiki. La segona activitat: ens obrirem un compte (ens registrarem) en la web de podcasts, àudio i ràdio més interessant que hi ha per al món educatiu, i es troba en castellà http://www.ivoox.com . Allí apujarem un àudio en Mp3 i al cap d'uns minuts l'incrustarem en el wiki usant l'aplicació de widgets del mateix wiki.

Presentació de diapos en Documents de Google


Clica en aquesta adreça per a entrar en Documents de Google. Inicia la sessió indicant el teu correu i la contrasenya. Després vés a la casella CREA de dalt a l'esquerra i clica en PRESENTACIÓ. Ara escolta l'explicació del professor. Hauràs de crear una minipresentació de 3 diapositives que continga una foto, guardar-la i incrustar-la en el wiki. A pesar que el contingut de la presentació és lliure, pots aprofitar la pràctica per a resumir en poques diapositives el mateix que hauries d'explicar parlant en la breu exposició del divendres 12. Et recordem els punts que hauria de contenir si cliques en aquest enllaç.

En cas que tingues dificultats per a aprendre a manejar les presentacions de Google, t'invite més avall a visitar un tutorial clar i senzill per a practicar. Recorda que aquesta pràctica l'hauràs d'incrustar en la teua pàgina del wiki sota el títol: Pràctica: Presentacions amb Documents de Google.

Enllaç al Tutorial molt, molt útil per a crear presentacions en Google Docs:
 1. Introducció i entorn
 2. Crear i seleccionar diapositives
 3. Organitzar i importar -si cal- diapositives
 4. Eliminar diapositives, notes d'orador, canviar fons
 5. Tema de la presentació i reproducció d'aquesta
 6. Inserir text i imatges
 7. I a la pàgina continuen alguns instruccions més.

Podcàsting en IVOOX


Pràctica: Registre en Ivoox, penjar un Mp3 propi i incrustar widget en el wiki.
 1. Clica ací: http://www.ivoox.com. Després, registra't donant el compte de GMAIL i responent les preguntes que apareixen. No oblides usar una contrasenya fàcil de recordar -que siga la mateixa que la del compte de Gmail, per exemple. Utilitza el valencià durant el registre. La web també l'entén sense problema.

  • T'apareixerà açò:
   • Registro completado
   • Esperando validación
   • Revisa tu cuenta de email dónde debe llegar un mensaje de confirmación. Sigue las instrucciones de ese mensaje para validar tu cuenta y poder usarla. Recuerda revisar la carpeta de SPAM si no encuentras el mensaje en la bandeja de entrada. Tienes 24h para validar la cuenta.
 1. Vés al teu compte de Gmail per a validar el registre. Quan l'hages validat clicant sobre l'enllaç que et donen, t'apareix automàticament la pàgina 'IVOOX. Allí, clica dalt a la dreta sobre 'AUTENTIFÍCATE'. Apareixes ja registrat i per tant pots continuar en IVOOX.
 2. Ara apujaràs un àudio a IVOOX. Evidentment l'àudio en Mp3 l'has de tenir ja en alguna carpeta del disc dur de l'ordinador. Si no en tens cap, fes abans aquesta maniobra: Descarrega't aquest fitxer Mp3 que et deixem ací per a guardar-lo en el disc dur. Clica sobre l'enllaç POEMA i s'obrirà una pàgina del wiki on està l'arxiu. Clica sobre el seu títol i guarda al disc dur l'arxiu de so. En obrir-se ja pots guardar al disc dur el fitxer sonor.
 3. Vés a la pàgina d'Ivoox on estaves. Apuja'l clicant a 'SUBIR', però tingues en compte que abans d'apujar-lo hauràs d'omplir una sèrie de dades i característiques que et demanen al voltant de l'àudio que vas a descarregar en la web. Pren-te uns minuts per a completar-los. Inventa, si cal, les dades Fes-ho en valencià. L'àudio és la recitació d'un poema: 'Mester d'amor'. Al final et preguntaran en quina llengua està. Tria 'Català'. No necessites crear un Podcast ni un Canal. Passa totalment de l'última fase. Un Podcast és una carpeta de fitxers àudio o musicals sobre un mateix tema. Només aquells que heu fet l'audiollibre podreu completar la informació sol·licitada creant el podcast (Audiollibre-Carmen). En acabar d'omplir la informació, ja podreu penjar l'àudio. Tarda 2 segons.
  • Si necessiteu apujar més d'un arxiu d'àudio, haureu de crear un nou canal (gran carpeta) i un podcast (subcarpeta) on guardar els vostres documents Mp3. Us aconselle que el nom de Canal siga Poesia, o Didàctica amb les TIC, o Audiollibres, i el Podcast tinga un nom general del tipus de documents que hi guardeu (Carmen, etc.).
 4. Vés a ZONA PRIVADA (dalt a la dreta) i clica en la pestanya MI CONTENIDO. Davall de TÍTULO ha d'estar el nom del fitxer penjat, potser tardarà uns segons més si no està encara. Quan aparega, clica a la dreta en 'VER'. En la nova pàgina es troba el teu podcast o àudio en un widget que pots incrustar al wiki.
 5. Per a incrustar-lo al wiki, buca la frase que diu 'LLEVAR A TU WEB O BLOG' i clica. Així et donen els codis HTML que pots triar per a incrustar el podcast del poema en la teua pàgina del wiki.
 6. Recorda que amb el codi copiat, has d'entrar en la teua pàgina de wiki i clicar sobre la icona WIDGET per a enganxar o apegar tot el codi. Quan hages acabat, guarda o salva la pàgina per vore com ha quedat.8a. 16/11/2010: Mapes mentals en Mindomo i recapitulació del trimestre


En aquesta sessió acabem les pràctiques de la primera avaluació a l'aula d'informàtica. Farem un llarg descans amb el wiki per a centrar-nos en la unitat 2 del llibre de text i preparar bé l'examen. Reprendrem aquest portfoli amb nous i més interessants projectes i activitats en tornar de les vacances de Nadal. Així doncs, avui només presentarem una eina nova per a fer mapes mentals en línia. Més endavant veurem la diferència entre 'mapa mental' i 'mapa conceptual'.

En primer lloc, us propose que reviseu ara la vostra pàgina a veure si heu completat totes les activitats i que les acabeu en cas que us en quede alguna pendent:
 1. 1.Nom i cognoms. Correu(s) electrònic(s)
 2. 2.Pràctica: enllaç amb el blog "El quadern blau"
 3. 3.Pràctica: barra d'edició de text
 4. 4.Pràctica: incrustació d'una foto
 5. 5.Pràctica: inserció d'un arxiu Pdf
 6. 6.Pràctica: incrustació d'un vídeo de YouTube
 7. 7.Activitats abans de la lectura de 'Carmen'
  • 7.1.Biografia de Prosper Mérimée
  • 7.2.Argument de 'Carmen'
  • 7.3.Crítiques sobre 'Carmen'
  • 7.4.Tràiler sobre 'Carmen'
 8. Creació de la taula de continguts a la pàgina personal
 9. Breu escrit a la pàgina del wiki que definisca i explique les possibilitats d'utilització que té només un d'aquest tres recursos que enllacem (prové de la pàgina de tutorials del wiki):
  • Google Maps (o Tagzania) com a 'geolocalitzadors' en mapes que estan en línia.
  • Audacity: Editor d'àudio, programa gratuït que s'abaixa de la web.
  • Google Documents: Editor de textos, excel, presentacions i formularis en línia, entre altres.
 10. Pràctica: Crear en Documents de Google una presentació "informal" que tinga tres diapositives almenys i incrustar-la en la pàgina del wiki. L'altra possibilitat és crear una presentació formal explicativa del procés de confecció del treball de Carmen. Aquesta darrera presentació compartiu-la amb mi per mitjà de la invitació a editar-la enviant-me des de Documents de Google un correu.
 11. Pràctica: Obrir un compte (cal registrar-se donant algunes dades) en la web de podcasts, àudio i ràdio més interessant que hi ha per al món educatiu, i es troba en castellà, Ivoox: http://www.ivoox.com. Allí s'ha d'apujar un àudio en Mp3 i després incustar-lo en el wiki en format de widget copiant el codi HTML que ens donen i apegant-lo en el wiki (dintre de la icona WIDGET). El grup d'alumnes que haja creat l'audiollibre, haurà d'apujar els 5 arxius Mp3 creant un canal i un podcast en IVOOX.
 12. L'activitat d'avui també s'ha de tenir acabada al wiki en qüestió d'una setmana.
  • Pràctica: registrar-se en Mindomo, crear un mapa mental del text de classe sobre 'la globalització' i incrustar-lo en el wiki o penjar-hi la imatge creada del mapa.


Us recorde que heu de compartir amb mi la vostra presentació feta a Documents de Google -la informal o la que presenta la vostra elaboració del treball de Carmen- per tal que jo puga corregir-la ortogràficament aquests dies. Com es fa? Quan la tingueu davant, cliqueu en 'Comparteix' o 'Share', mireu que en algun lloc indique que jo la puc 'Editar' o 'Edit' i escriviu el meu correu: delatorre.antoni@gmail.com. Cliqueu en 'Envieu' o 'Send'.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

En segon lloc, la pràctica concreta d'avui consisteix a registrar-se en Mindomo, una web que ens permet crear Mapes Mentals (no conceptuals) molt senzills en línia i incrustar-los al wiki o bé abaixar-los a l'ordinador en format Pdf o JPG (imatge). Practicarem amb el mapa mental que heu fet a mà sobre el text llegit a classe: 'Trets de la Globalització'. Heu de traslladar a la web el disseny del vostre mapa mental fet a mà. És clar que haureu de practicar una mica amb les diferents utilitats de Mindomo fins arribar a dominar-les bàsicament i poder així dissenyar-hi el vostre mapa. És bastant intuitiu. Trastegeu una moment fins a reconéixer les icones i els comandaments del programa. El resultat us ha de quedar més o menys així, però cadascú el farà amb el contingut propi que haja elaborat. Sigueu originals. AVÍS: Els mapes mentals de Mindomo només permeten crear subtemes i derivats de subtemes (o explicacions i exemples) procedents d'un únic tema central. Aquesta és la diferència entre un mapa mental i un de conceptual (molt més complex).

---Versió fotogràfica del mapa mental:

Globalització-2.PNG

---Versió incrustada (usant el codi HTML que ens dóna Mindomo) i modificada del mapa mental:


Quan hàgeu acabat de fer el mapa a Mindomo, haureu de buscar el codi HTML d'incrustació o bé podeu crear una imatge del mapa (en JPG) i després l'haureu de penjar al wiki carregant l'arxiu com si d'una imatge es tractara. Com trobar el codi HTML d'incrustació:
 • Quan estàs davant el teu mapa mental, clica sobre el BOTÓN MINDOMO, la icona redona gran que està dalt a l'esquerra amb forma de mapa mental. Després clica en Compartir, més tard clica en la pestanya de dalt anomenada Publishing. Després mira baix on diu: Obtener Código HTML. Genera'l i ja es queda copiat automàticament en un portapapers invisible. No necessites veure el codi copiat, el portes en un fitxer temporal. Ara has de tenir editada la teua pàgina del wiki; clica en la icona WIDGET i en l'apartat 'Altres HTML' has d'apegar el codi. Acaba tot guardant la pàgina.

Recapitulació de les 8 sessions


Encara que hem fet alguna activitat més a l'aula d'informàtica, haureu d'acabar tenint 15 pràctiques diferents en total -les indicades més amunt. El dia 24 de novembre -dimecres- tornaré a avaluar-vos per comprovar que les teniu totes i que la presentació general al vostre full personal és neta i correcta -alguns han d'eliminar certa saturació de colors. Aquesta qualificació farà mitjana amb la primera nota obtinguda de les pràctiques del wiki. Suposaran un punt de l'avaluació, sobre el qual podeu obtenir també algun positiu extra. S'hi ha de sumar el treball de Carmen + Presentació (si l'heu feta optativament) = 1 punt + (Participació en les tertúlies del llibre + comentaris optatius al fòrum de discussió del wiki) = 1 punt. En total, s'hi avaluaran 3 punts possibles més positius amb totes les activitats que heu publicat al wiki i que el professor ha gravat i penjat. L'examen serà sobre 6 punts; els positius de classe = 1 punt, i la llibreta amb els exercicis de classe passats, fins a un punt. Com veieu, es donen 11 punts.

Vull fer-vos dues recomanacions abans de tancar la pàgina:
 1. Seria convenient que per a unificar versions i seguir millor les explicacions futures del professor, us configuràreu totes i tots el correu de Gmail i Documents de Google en valencià (català en Google). Simplement aneu a 'Configuración' o 'Settings', segons l'idioma com us aparega (en Gmail sol ser castellà per defecte i En Google Docs sol ser anglés per defecte). Busqueu IDIOMA (Idioma de visualización de Gmail) i el canvieu. Després obriu 'Documents de Google'. Allí cliqueu al minitriangle que està al costat de 'SETTINGS' o 'Configuració', després seleccioneu 'Documents settings' o 'Configuració de documents', i en 'Language' canvieu la llengua. El mateix podreu anar fent amb les noves utilitats que activarem de Google: Mapes, Calendari, Fotos, etc.
 2. M'agradaria que compartíreu amb mi les presentacions o diapositives "formals" (sobre el treball de Carmen) que heu creat a Google Docs. Compartiu-les de manera que jo puga editar-les també en línia. És la forma com podré corregir-les i que apareguen raonablement millorades. El mateix necessitaria dels mapes de Google. El grup de 4t E i 4t V que ha treballat el llibre de Carmen amb Google Maps cal que m'envie una invitació a col·laborar en el mapa. Així podré millorar l'expressió dels vostres escrits. Confie que sapigueu convidar-me als vostres treballs.